miercuri, 9 martie 2011

Busolele lumii sunt date peste cap. Polul nord magnetic migreaza spre Rusia

Polul nord magnetic se deplaseaza cu o viteza uimitoare: 60 de kilometri pe an. Asa ceva nu s-a mai intamplat in istoria omenirii, spun specialistii care avertizeaza: siguranta sistemelor de transport este pusa in pericol.
Modificarea are loc extraordinar de repede, spun specialistii, care vorbesc despre o viteza considerata a fi "supersonica" raportata la perioadele in care s-au intamplat astfel de miscari in trecut.Oamenii de stiinta spun ca polul nord magnetic al Pamantului, care pentru doua secole a fost in dreptul unei insule pustii si inghetate din arhipelagul canadian, se relocheaza in acest moment.Polul magnetic se deplaseaza spre Rusia cu 60 de kilometri pe an, scrieThe Telegraph. Viteza aceasta este cu 30% mai mare fata de acum 10 ani.Cum era si firesc, aceasta veste a nascut imediat speculatii cum ca polii magnetici ai Terrei ar fi pe punctul de a se inversa. Evident ca asa ceva ar insemna o catastrofa pe plan mondial, pentru ca orice sistem de navigatie ar fi dat peste cap, Nordul busolelor devenind Sud. Specialistii spun ca o astfel de inversare are loc de trei pana la sapte ori la fieacare un milion de ani. Deja fenomenul creeaza probleme in aviatie. Aeroportul International Tampa, din Florida, Statele Unite si-a inchis o pista timp de o luna de zilepentru a o redesena si pentru a reloca anumite sectoare. Totul pentru ca acestea nu mai corespundeau coordonatelor actuale de pe busole. "Totul a trebuit sa fie schimbat, a fost un proiect foarte mare," a declarat Brenda Geoghagan, un purtator de cuvant al aeroportului. Rata actuala a miscarii polului nord magnetic dinspre Insulele Ellesmere, Canada spre Siberia, Rusia, este echivalenta pe busole cu un grad la fiecare 5 ani, potrivit calculelor facute de Administratia Federala a Aviatiei din Statele unite. Autoritatea a decis, de asemenea, ca ar fi cazul sa reevalueze pistele aeroporturilor din intreaga tara la fiecare cinci ani. Deja pistele de la Fort Lauderdale si Palm Beach au fost si ele refacute. Geologii cred ca polul nord magnetic (care este diferit de Polul Nord, cel prin care trece axa de rotatie a Pamantului), se schimba din cauza modificarilor petrecute in miezul Planetei. Datele oficiale arata ca polul magnetic s-a mutat inca din primele decenii ale secolului trecut spre nord-est, cu o viteza de aproximativ 15 kilometri pe an. Aceasta viteza a inceput sa creasca in mod semnificativ din 1989 incoace.
Pe cine afecteaza modificarea polului
Chiar daca sistemele GPS care se bazeaza pe sateliti au inlocuit busolele traditionale ca mijloc prin care majoritatea navigatorilor se orienteaza, acestea din urma raman deosebit de utile. In anumite medii, cum ar fi apa sau sub pamant, unde semnale satelitilor nu pot patrunde pana la mare adancime, busolele raman singura optiune. Industria extractiva este si ea afectata pentru ca foloseste magneti pentru a determina care ar trebui sa fie unghiul de foraj in pamant. 
Pasarile migratoate sunt si ele debusolate
Pasarile care zboara spre sud pentru perioada de iarna, sau creaturile marine migratoare, ar putea fi induse in eroare si ar putea esua in calatoriile lor. Cu toate acestea, un lucru important trebuie retinut, nimeni nu poate prezice impactul total al "inversarii polilor", pentru ca omenirea civilizata nu a mai fost pana acum martora la asa ceva. Cea mai recenta astfel de mutare s-a petrecut acum 780.000 de ani, iar pana acum am fost in cea mai lunga perioada de stabilitate din ultimii 5 milioane de ani.
Sursa: stirileprotv.ro

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

Asculta Radio GAIA - VOCEA PLANETEI

Text Widget

Daca ati trait un fenomen iesit din comun si detineti dovezi filmate sau fotografii in acesta privinta le puteti trimite pe adresa de mail de mai jos, iar noi le vom posta pe blog pe cele mai interesante. Va multumim
Contact : calealuminii@gmail.com

Definition List

Despre Merkabah